Măsurarea

Măsurarea cantităţilor de gaze naturale se face în conformitate cu prevederile Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale pentru consumatorii captivi şi, după caz, a Regulamentului de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa angro.
Aparatele de măsură sunt omologate şi verificate metrologic la intervalele stabilite de reglementările în vigoare.

Ce este contorul de gaz?
Contorul de gaz este un echipament destinat să măsoare, să memoreze, şi să indice cantitatea de gaz care trece prin interiorul traductorului de măsurare.

Ce este convertorul de volum?
Convertorul de volum este un dispozitiv electronic, conectat/ încorporat unui contor de gaz, care transformă automat volumul de gaz măsurat în condiţii de lucru în volum de gaz în condiţii standard.

Ce afişează un contor cu convertor  de volum?

  • volumul corectat (adică volumul măsurat în condiţii standard)
  • volumul necorectat ( adică volumul măsurat în condiţii de lucru)
  • presiunea din instalaţia de utilizare
  • temperatura măsurată.

Condiţiile standard de furnizare gaze naturale sunt: temperatura de 15° C şi presiunea de 1,01325 bar.
Consumul dumneavoastră de gaze naturale facturabil este volumul corectat.

Ce tipuri de contoare  foloseşte Distrigaz Sud Reţele?
În functie de debitul instalat:

  • contor cu membrană (contor de debit în care volumul de gaz se măsoară prin umplerea şi golirea succesivă a camerelor sale cu pereţi deformabili).
  • contor cu pistoane rotative (contor de gaz în care există un compartiment rigid între peretii unei camere staţionare şi un element în mişcare; fiecare ciclu de rotaţie al elementului deplasează un volum cunoscut de gaz înregistrat şi indicat de un dispozitiv indicator).
  • contor cu turbină (forţele dinamice ale gazului aflat în mişcare produc rotaţia unei turbine cu o viteză proporţională cu volumul de gaz care trece prin turbină; numărul de rotaţii al turbinei este semnalul de măsurare pentru indicarea volumului de gaz ce a trecut prin contor).

urgenţe gaze

In caz de urgente(pierderi gaz,lipsa gaz accidentala) apelati unul din numerele de telefon de urgenta, disponibile nonstop: