Transmitere index Distrigaz Sud Retele

Transmitere index și PCS

Indexul

Indexul aferent mijlocului tău de măsurare (contor) înregistrează cantitatea de gaze consumată. Prin diferența dintre indexul nou și cel vechi, poți afla care este consumul tău lunar.

Cum transmiți indexul

Pentru a beneficia de facturarea consumului înregistrat de contor și pentru a evita cantitățile estimate bazate pe consumul tău precedent, trebuie să transmiți lunar indexul.

Astfel, ai la dispoziție mai multe canale de comunicare a acestuia: online, din contul tău ePortalDGSR, prin apel telefonic gratuit sau accesând secțiunea “Transmitere index” din Chatbot.

Transmitere index online

Simplu și rapid, te loghezi în ePortalDGSR și completezi direct în aplicație valoarea afișată de contorul tău.

ePortalDGSR

Cine poate transmite indexul

Autocitirea se poate realiza doar de către consumatorii casnici și non-casnici, aflați în categoria C1 – C2. Înainte de comunicarea indexului, asigură-te că te afli în intervalul de transmitere specificat pe factura de gaze naturale!

Care sunt categoriile de consum

  • C1 – consum anual de până la 280 MWh;
  • C2 – consum anual între 280 – 2.800 MWh;
  • C3 – consum anual între 2.800 – 28.000 MWh;
  • C4 – consum anual între 28.000 – 280.000 MWh;
  • C5 – consum anual de peste 280.000 MWh.
Bine de știut!
Pentru categoria de consum C1 – C2, cantitatea consumată de gaze naturale este determinată lunar, fie prin autocitirea indexului, fie prin estimare și trimestrial, prin citirea indexului de către angajații Distrigaz Sud Rețele. Pentru categoria de consum C3 – C5, cantitatea consumată de gaze naturale este determinată doar prin citirea lunară a indexului de către angajații Distrigaz Sud Rețele.

Puterea calorifică superioară (PCS)

Ce este PCS

PCS reprezintă energia totală, respectiv cantitatea de căldură, degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale și este exprimată în kWh/mc.  Cantitatea de căldură degajată poate varia în funcție de compoziția chimică a gazelor naturale, determinată de sursa lor de proveniență.

La ce te ajută valoarea PCS-ului și cum o afli

Valoarea PCS te ajută să calculezi care este cantitatea de energie pe care ai consumat-o.

Calculează cantitatea de energie consumată

mc
Volumul măsurat în condiții de referință
x
kWh/mc
PCS corespunzătoare condițiilor de referință
=
kWh
Energia gazelor naturale
Urgențe Call
Center