Asociatii Distrigaz Sud Retele

Asociații

Distrigaz Sud Rețele este membră în diverse asociații naționale sau internaționale.

Acestea îi deservesc interesele în ceea ce privește activitatea pe care o desfășoară în sectorul distribuției de gaze naturale, dar și pentru a promova gazul natural drept resursă principală pentru tranziția energetică.

Mai jos regăsești câteva detalii despre asociațiile din care compania face parte în prezent.

ACUE

ACUE a fost înființată în anul 2012, are peste 22.500 de specialiști în energie și reprezintă un număr de 23 de companii care activează în domeniul energetic din România.

Asociația este un partener de dialog activ între autorități și mediul de afaceri, contribuind cu propuneri și soluții la îmbunătățirea legislației și la elaborarea cadrului optim de dezvoltare și modernizare a sectorului energetic, inclusiv a relațiilor de muncă și a condițiilor de muncă.

Obiectivele asociației au în vedere:

  • O piață a energiei solidă și performantă;

  • Reprezentarea intereselor membrilor în relația cu autoritățile publice, naționale și internaționale, comunitățile locale, sindicatele, mass-media;

  • Contribuția la formularea și implementarea politicilor și a programelor de formare profesională.

Află mai multe despre ACUE.

GD4S

GD4S (Gas Distributors for Sustainability) este o asociație europeană din care face parte Distrigaz Sud Rețele, alături de cei mai importanți distribuitori de gaze naturale din Franța (GRDF), Grecia (EDA Thess), Irlanda (Gas Networks Ireland), Italia (Italgas), Olanda (Enexis Groep, Alliander și Stedin Groep), Spania (Nedgia) și Portugalia (Floene Energias).

Obiectivul principal al GD4S este promovarea gazului natural drept resursă principală pentru tranziția energetică în Uniunea Europeană.

Domnul Dan Pantilie, Președintele – Directorul General al  Distrigaz Sud Rețele, este vicepreședintele și trezorierul asociației GD4S și reprezintă interesele distribuitorilor europeni la Bruxelles.

Companiile ce fac parte din asociație deservesc, printr-o rețea de gaze naturale de 480.000 Km, 35 de milioane de consumatori de gaz, adică aproximativ 35% dintre consumatorii de gaz din Uniunea Europeană.

De ce este importantă utilizarea gazului natural

În contextul schimbărilor climatice și a orientării sectoarelor energetice către resurse regenerabile și mai puțin poluante, gazele naturale pot reprezenta o alternativă viabilă pentru utilizarea lor în continuare de către consumatorii finali, având în vedere și tendința industriei de profil de a introduce în rețelele de distribuție gazele regenerabile, biogazul și hidrogenul.

Care sunt obiectivele GD4S

  • Să devină o singură voce care să reprezinte distribuitorii de gaze naturale în relația lor cu reprezentanții Uniunii Europene;

  • Să dezvolte potențialul gazelor regenerabile și a rețelelor de gaze naturale;

  • Să contribuie la dezvoltarea unui sistem de energie descentralizat și flexibil;

  • Să ofere expertiză în ceea ce privește politica de decarbonizare.

Află mai multe despre GD4S

Marcogaz

Marcogaz este o asociație internațională non-profit fondată în 1968, care reprezintă industria europeană a gazelor în ceea ce privește aspectele tehnice ale întregului lanț valoric al sistemului de gaze.

Asociația reprezintă interesele asociațiilor naționale și europene ale gazelor, precum și ale membrilor individuali ai companiilor de gaze răspândite în toată Europa. Marcogaz activează în piața energetică de cinci decenii, lucrând îndeaproape cu reprezentanți ai industriei gazelor, cu organisme oficiale din Uniunea Europeană și cu alți parteneri influenți. 

Marcogaz este implicat activ în inițiative și programe cu scopul de a asigura dezvoltarea durabilă, sigură și eficientă a gazelor naturale dar și a gazelor noi, precum hidrogenul și biometanul.

Din cadrul asociației fac parte 29 de companii de profil, din 20 de țări europene. Cu scopul de a-i reprezenta interesele în industria de profil, Marcogaz a semnat 30 de parteneriate cu organizații și asociații de renume din Europa.

Află mai multe despre Marcogaz.

UNEP (The United Nations Environment Program)

În cadrul demersului demarat de către Distrigaz Sud Rețele în vederea alinierii la obiectivele Grupului, privind reducerea cu 30% a emisiilor de metan până în anul 2030, comparativ cu anul 2017, precum și generalizarea metodei de calcul a acestor emisii, conform metodologiei OGMP 2.0, în data de 2 mai 2023, s-a semnat cu UNEP (The United Nations Environment Program) un memorandum în urma căruia compania devine partener în cadrul Oil and Gas Methane Partnership (OGMP 2.0).

Parteneriatul pentru Petrol și Gaz Metan este o inițiativă voluntară prin care companiile care activează în domeniile petrol și gaze se angajează să reducă emisiile de metan și să creeze un standard global pentru controlul acestora.

Prin aderarea la acest parteneriat, Distrigaz Sud Rețele își propune să:

  • Reducă emisiile de metan, conform obiectivelor Grupului;

  • Îmbunătățească procesul de cuantificare a emisiilor de metan și să atingă nivelul de raportare 3-4, conform standardului OGMP2.0 (Standardul de aur);

  • Se alinieze la cerințele Regulamentului european privind reducerea emisiilor de metan (regulament aflat în dezbatere).

Ce este OGMP

Oil and Gas Methane Partnership reprezintă singurul cadru de raportare cuprinzător, bazat pe măsurare, pentru industria petrolului și gazelor. Parteneriatul are acoperire globală, cuprinzând peste 120 de companii.

Află mai multe despre UNEP.

Urgențe Call
Center