Acasa
Etică
Actor de referință al sectorului energetic românesc, Distrigaz Sud Rețele își construiește strategia de business și practicile profesionale pornind de la convingerea că o companie durabilă este o companie etică. Pentru Distrigaz Sud Rețele, etica constă în aplicarea concretă într-o situație dată a ceea ce este acceptabil din punct de vedere moral sau conform valorilor noastre.
Conceptul de conformitate regrupează instrumentele care se pot implementa pentru a atinge obiectivul de conformitate. Etica și conformitatea sunt astfel două fațete ale aceleiași realități. Etica ne ghidează acțiunile zilnice, însoțind viziunea companiei pe termen lung și traducându-se prin aplicarea valorilor noastre: Curaj, Exigență, Responsabilitate, Deschidere.
Care sunt principiile directoare de acțiune
Distrigaz Sud Rețele își fondează politica de etică și conformitate pe patru principii:
- A acționa în conformitate cu legile și reglementările: Respectarea legilor, reglementărilor și procedurilor aplicabile la nivel de companie.
- A înrădăcina o cultură a integrității: Evitarea conflictelor de interese și toleranța zero față de corupție.
- A dovedi loialitate și onestitate: Respectarea angajamentelor și a obligațiilor asumate.
- A-i respecta pe ceilalți: Respectarea drepturilor omului și a demnității persoanei.
Cui se aplică cele patru principii
- Tuturor angajaților Distrigaz Sud Rețele
- Clienților și partenerilor Distrigaz Sud Rețele (parteneri, furnizori, prestatori de servicii, subcontractori etc.)
- Societății în ansamblu
ISO 37001 (The International Organization for Standardization 37001 – Anti-bribery management system)
Reprezintă standardul internațional în materie de practici care au drept scop combaterea mitei, corupției, promovarea responsabilității sociale a companiilor, precum și dezvoltarea unui mediu de afaceri transparent. Acest standard oferă, pentru prima dată, un cadru general al regulilor și legilor internaționale pentru prevenirea luării și dării de mită, adresându-se atât mediului privat, cât și celui public, de orice dimensiuni.
Procesul de certificare implică o analiză riguroasă, realizată de către o entitate terță, a procedurilor și controalelor anti-mită implementate în cadrul organizației. Ca parte integrantă a procesului de evaluare, sunt analizate politicile anti-corupție, punerea în aplicare a standardelor internaționale în materie, implementarea sistemelor whistleblowing și due-dilligence, evaluarea riscului de corupție, formarea personalului etc.
Ce atestă Certificatul ISO 37001 (Anti-bribery management system)
Certificatul atestă faptul că Distrigaz Sud Rețele are un cadru solid de politici și practici pentru gestionarea problemelor de etică, integritate și combatere a mitei și dispune de un set extins de controale pentru gestionarea riscurilor de mită și corupție.
Care sunt avantajele certificării pe standardul ISO 37001
- implementarea de controale de prevenire, detectare și soluționare a cazurilor de corupție;
- prevenirea conflictelor de interese;
- promovarea unei culturi de afaceri etice și transparente;
- creșterea gradului de încredere acordat Distrigaz Sud Rețele de către stakeholderi;
- creșterea productivității prin identificarea și evitarea riscurilor de corupție.
Sistemul de raportare a neregulilor (whistleblowing)
La nivelul Grupului ENGIE a fost creat un nou Sistem de raportare a neregulilor (Whistleblowing system) care poate fi accesat de toți angajații Distrigaz Sud Rețele și Părțile interesate.
În ce domenii poți semnala nereguli
Persoana (whistleblower) poate raporta orice încălcare a legii sau reglementărilor aplicabile în următoarele domenii: corupție, încălcări ale drepturilor omului, fraudă, încălcarea regulilor privind protecția datelor cu caracter personal, posibile încălcări ale regulilor de concurentă, încălcări ale sancțiunilor și embargourilor internaționale, încălcări ale regulilor privind sănătatea și securitatea în muncă, protecția mediului și, în general, încălcări ale legilor sau reglementărilor aplicabile, în special în ceea ce privește faptele sancționate penal.
Sesizările se pot referi, de asemenea, la încălcări ale regulilor de etică ale Distrigaz Sud Rețele sau ale Codului de conduită (Carta etică și Ghidul practic de etică).
Cine poate semnala o neregulă
Indiferent dacă ești un angajat permanent sau temporar al Distrigaz Sud Rețele, un furnizor sau prestator de servicii, un subcontractor sau orice altă parte interesată, poți folosi una dintre metodele prezentate mai jos pentru a raporta orice încălcare a legii sau reglementărilor aplicabile în domeniile mai sus menționate.
Cum este protejată confidențialitatea
Prin noul sistem de raportare se asigură confidențialitatea identității persoanelor care semnalează nereguli și a persoanelor vizate/implicate în cazurile sesizate, precum și protecția persoanelor care semnalează nereguli față de orice măsuri care ar viza sancționarea acestora pentru că au utilizat în mod dezinteresat și cu bună credință noul sistem de raportare a neregulilor.
De asemenea, este asigurată deplina confidențialitate a sesizărilor transmise!
Cum raportezi neregulile
Sistemul de raportare a neregulilor poate fi activat prin e-mail și prin două numere de telefon accesibile în întreaga lume (disponibile în 4 limbi: franceză, engleză, spaniolă și portugheză):
Trimite un e-mail la: ethics@engie.com sau etica.ro@engie.com
Sună gratuit la: 00 800 2348 2348 sau sună la linia telefonică fixă din Franța: +33(0)1 45 51 03 67.
Unde adresezi întrebări
Poți adresa întrebări, solicita consiliere sau semnala probleme de etică Ofițerului de etică sau Ofițerului adjunct de etică din cadrul ENGIE Romania, trimițând un e-mail către canalul de comunicare local de raportare a neregulilor: etica.ro@engie.com.
Care sunt Politicile anti-corupție implementate în cadrul Distrigaz Sud Rețele
Distrigaz Sud Rețele își construiește strategia și practicile profesionale pornind de la convingerea că o companie durabilă este o companie etică. Astfel, politica companiei este clară în ceea ce privește frauda și corupția: TOLERANȚĂ ZERO și un angajament ferm în privința respectării regulilor de etică.
Politicile anti-corupție:
- Politica de prevenire a conflictelor de interese;
- Politica referitoare la consultanții în afaceri;
- Politica privind cadourile și acțiunile de protocol;
- Clauza de etică, mediu și responsabilitate socială;
- Politicile de due diligence în legătură cu proiectele de investiții, furnizorii și contractorii, donațiile și sponsorizările, clienții persoane juridice, procesul de recrutare.