Acasa
-
Servicii oferite
-
Ce servicii îți oferă Distrigaz Sud Rețele?
Ca operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale, principalul serviciu oferit de Distrigaz Sud Rețele este asigurarea accesului la rețeaua de distribuție prin extinderea conductei (dacă este cazul) și realizarea branșamentului.
Pentru toți operatorii economici care realizează diverse lucrări dar și pentru persoanele fizice care doresc să obțină o autorizație de construire, compania oferă trei tipuri de avize: de principiu, de traseu și de amplasament.
În plus, pe lângă acestea, Distrigaz Sud Rețele mai oferă următoarele tipuri de servicii:
- punerea în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale (PIF)
- montarea, înlocuirea și demontarea contorului
- citirea suplimentară a indexului
- întreruperea, debranșarea și reluarea alimentării cu gaze naturale
- modificări ale sistemului de distribuție
- eliberarea copiilor după documentele tehice
-
Accesul la sistemul de distribuție
-
Ce trebuie să fac pentru a-mi racorda imobilul la sistemul de distribuție a gazelor naturale?
Pentru a te putea racorda la rețeaua noastră de distribuție, este necesar să obții acordul de acces la sistemul de distribuție.
Mai întâi completezi și depui cererea tip împreună cu toate documentele necesare. Ea va sta la baza stabilirii soluției tehnice optime pentru imoblilul tău.
Apoi vei achita tariful, noi vom obține avizele necesare lucrării, vom executa extinderea conductei (dacă este cazul) și branșamentul, vom pune în funcțiune instalația de utilizare și vom monta contorul.
Mai multe despre pașii pe care îi ai de parcurs și despre documentele necesare poți afla aici. -
Dacă stau la bloc, cum pot realiza separarea consumului de gaze?
Pentru realizarea separării din instalația de utilizare comună a gazelor naturale aferentă unui imobil este necesar să completezi și să depui o cerere în vederea obținerii acordului privind accesul la sistemul nostru de distribuție.
Execuția lucrării se face de către un operator economic autorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Lista cu operatorii economici autorizați o poți consulta pe site-ul www.anre.ro.
Referitor la cheltuieli, acestea revin în sarcina ta, iar costul lucrării se stabilește de comun acord între beneficiar și operatorul economic autorizat ce execută lucrarea respectivă.
-
Sistemul de distribuție și instalația de utilizare
-
Care este diferența între sistemul de distribuție și instalația de utilizare?
Sistemul de distribuție reprezintă ansamblul compus din conducte, instalații de reglare-masurare, aparate și accesorii, cu excepția instalației de utilizare.
Instalația de utilizare a gazelor naturale reprezintă ansamblul de conducte, aparate și accesorii, inclusiv focarul și coșul de evacuare a gazelor arse, situat după stația/postul de reglare a presiunii și măsurare a debitului.
Aparatul de măsurare a debitului (contorul) face parte din sistemul de distribuție și este proprietatea companiei.
-
Sistemul de distribuție și instalația de utilizare
-
Care este diferența între sistemul de distribuție și instalația de utilizare?
Sistemul de distribuție reprezintă ansamblul compus din conducte, instalații de reglare-masurare, aparate și accesorii, cu excepția instalației de utilizare.
Instalația de utilizare a gazelor naturale reprezintă ansamblul de conducte, aparate și accesorii, inclusiv focarul și coșul de evacuare a gazelor arse, situat după stația/postul de reglare a presiunii și măsurare a debitului.
Aparatul de măsurare a debitului (contorul) face parte din sistemul de distribuție și este proprietatea companiei.
-
Instalația de utilizare
-
Cine realizează instalația de utilizare?
Instalatiile de utilizare se află în proprietatea consumatorilor, iar realizarea, întreținerea, exploatarea ori modificarea lor intră în sarcina acestora.
Distrigaz Sud Rețele, în calitate de operator licențiat al sistemului de distribuție a gazelor naturale, execută lucrări în această rețea (conducte și branșamente) amplasată pe domeniul public, până la limita de proprietate a imobilelor.
În vederea realizării instalației de utilizare, trebuie să contractezi un operator economic autorizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (A.N.R.E.). Lista cu operatorii economici autorizați o regăsești pe internet la adresa www.anre.ro.
După executarea instalației de utilizare, la solicitarea operatorului economic, Distrigaz Sud Rețele va fi în măsură să pună în funcțiune instalația de utilizare și să monteze contorul. -
Cum pot intra în posesia unei copii a documentației tehnice a instalației de utilizare?
Distrigaz Sud Rețele îți poate pune la dispoziție, contra-cost, o copie a documentației tehnice a instalației de utilizare, în cazul în care aceasta este identificată în arhivele companiei noastre.
În caz contrar, trebuie să te adresezi operatorului economic autorizat A.N.R.E. care a realizat instalația de utilizare. Ultima soluție este de a reconstitui această documentație cu ajutorul unui operator economic autorizat.
-
Verificarea și revizia
-
Este obligatorie efectuarea verificării și a reviziei instalației de utilizare?
În conformitate cu Normele Tehnice pentru Proiectarea, Executarea și Exploatarea Sistemelor de Alimentare cu Gaze Naturale, consumatorii de gaze naturale sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare prin efectuarea verificării tehnice la maximum 2 ani și a reviziei la maximum 10 ani.
-
Cine realizează verificarea și revizia instalației de utilizare?
Verificarea și revizia instalației de utilizare se efectuează doar de către operatorii economici autorizați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.). Lista cu operatorii economici autorizați se regăsește pe site-ul www.anre.ro.
-
Transmiterea indexului
-
Cum și în ce perioadă pot transmite indexul autocitit?
Delegații Distrigaz Sud Rețele citesc contoarele odată la trei luni. În lunile intermediare ai posibilitatea transmiterii indexului autocitit (volumul de gaze consumat) online sau telefonic (prin intermediul robotului disponibil), non-stop la numărul 0800 800 200, apel gratuit în toate rețelele de telefonie mobilă sau fixă.
Perioada în care poți transmite indexul autocitit este specificată pe factura de consum gaze naturale, la secțiunea „Informații necesare pentru transmiterea autocitirii”.
Atunci când transmiți indexul, trebuie să ai la îndemână codul de autocitire. -
Cum înregistrez indexul atunci când schimb contorul cu unul nou?
De regulă, consumul de gaz se calculează prin diferența dintre indexul nou și indexul vechi. Atunci când contorul se schimbă, se va lua în calcul indexul vechi citit, indexul de demontare al contorului, indexul de montare al noului contor și indexul nou citit.
-
Cum soliciți o citire suplimentară a indexului?
Solicitarea unei citiri a indexului în afara citirii programate de către distribuitor, presupune o deplasare suplimentară, acest serviciu fiind efectuat contra cost. Varianta optimă pentru solicitarea unei citiri suplimentare este prin email sau direct la adresa punctului de lucru de care aparții.
-
Contorul de gaz
-
Ce este contorul de gaz?
Contorul de gaz este un echipament destinat să măsoare, să memoreze și să indice cantitatea de gaz consumată ce trece prin interiorul traductorului de măsurare.
-
Când se poate înlocui contorul?
Înlocuirea contorului volumetric se efectuează de către Distrigaz Sud Rețele la un interval reglementat prin lege de 8 ani, costurile fiind suportate de către compania noastră.
Înlocuirea contorului o poți efectua și înainte de 8 ani, caz în care, dacă respectivul contor va fi declarat admis, costurile aferente vor reveni în sarcina ta. -
Ce tipuri de contoare folosește Distrigaz Sud Reţele?
În functie de debitul instalat se folosesc contoare cu:
- membrană (contor de debit în care volumul de gaz se măsoară prin umplerea și golirea succesivă a camerelor sale cu pèreți deformabili)
- pistoane rotative (contor de gaz în care există un compartiment rigid între pèreții unei camere staționare și un element în mișcare; fiecare ciclu de rotație al elementului deplasează un volum cunoscut de gaz înregistrat și indicat de un dispozitiv)
- turbină (forțele dinamice ale gazului aflat în mișcare produc rotația unei turbine cu o viteză proporțională cu volumul de gaz ce trece prin turbină; numărul de rotații al turbinei este semnalul de măsurare pentru indicarea volumului de gaz ce a trecut prin contor) -
Cine este responsabil de verificarea contorului de gaze?
Verificarea metrologică a contorului reprezintă ansamblul de metode specifice prin care se constată și se confirmă că mijlocul de măsurare îndeplinește sau nu cerințele prevăzute în reglementările de metrologie legală.
Distrigaz Sud Rețele asigură verificarea metrologică a aparatelor și sistemelor de măsurare, le repară și menține în clasa de exactitate admisă, pe cheltuiala sa.
Păstrarea integrității aparatului de măsură cade în sarcina ta. Dacă observi o măsurare eronată a gazelor naturale consumate, blocare sau defecțiuni în funcţionare, vei sesiza compania în scris online sau la Biroul de Informare de care aparții.
-
Avize
-
Ce fel de avize sunt necesare pentru autorizarea execuției unei construcții amplasate în vecinătatea rețelei de distribuție a gazului natural?
Pentru autorizarea execuției construcțiilor amplasate în vecinătatea rețelei de distribuție a gazului natural, Distrigaz Sud Rețele, în calitate de operator al sistemului de distribuție a gazelor naturale, eliberează următoarele tipuri de avize:
- de amplasament
- de traseu
- de principiu
Pentru emiterea unui astfel de aviz trebuie să depuneți o cerere tip la unul dintre Birourile noastre de Informare sau online.
Durata estimată de emitere a avizului este de 15 zile lucrătoare, în funcție de complexitatea avizului.
-
Cofinanțarea
-
Ce este cofinanțarea?
Dacă locuiești într-o zonă în care nu existǎ o rețea de distribuție iar numǎrul cererilor de racordare primite de pe strada ta este foarte mic, investiția necesarǎ extinderii conductei se ȋmparte ȋntre Distrigaz Sud Rețele și persoanele care solicitǎ racordarea.
Dupǎ realizarea unui studiu de fezabilitate, compania îți poate pune la dispoziție informații cu privire la valoarea investiției și ȋn ce condiții aceasta este eficientǎ.
Contractul de cofinanțare se încheie pe numele unui singur client, acesta obligȃndu-se prin contract sǎ achite contravaloarea investiției. Ȋn calitate de semnatar al contractului de cofinanțare ai dreptul sǎ fii despǎgubit de către ceilalți vecini care se vor branșa ulterior la rețea.