Acasa
Hidrogenul verde
Mar 4, 2022
Hidrogenul verde
Hidrogenul este cel mai răspândit element din univers, el regăsindu-se în tot ceea ne înconjoară: stele, planete, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, chiar și în corpul nostru. El poate fi utilizat și ca sursă de energie regenerabilă, fiind elementul principal în multe procese industriale. Hidrogenul se obține printr-un proces denumit electroliza din apă, mai exact cu ajutorul energiei electrice se poate separa hidrogenul de oxigen. Ca hidrogenul să fie verde, energia electrică cu care îl producem trebuie să fie, la rândul ei, produsă din surse regenerabile (energie solară, eoliană, hidroenergie).
Hidrogenul se utilizează din ce în ce mai mult ca sursă de energie. De exemplu, putem adăuga hidrogen verde într-o rețea de gaze naturale și, astfel, putem reduce emisiile de dioxid de carbon devenind astfel mai prietenoși cu mediul înconjurător.
Poate fi utilizat, la fel ca și gazul natural, pentru încălzirea locuințelor, alimentarea vehiculelor și producerea energiei electrice. Cea mai importantă caracteristică a lui este că, folosit în procese de producție, emană numai vapori de apă și energie sub formă de căldură, fără a emite CO2.
Grupul ENGIE, din care Distrigaz Sud Rețele face parte ca filială, își propune ca până în 2030 să instaleze 4GW de hidrogen verde și lucrează deja la 30 de proiecte. Acești 4 GW ar putea acoperi 16% din consumul total de energie al României din anul 2020.
Potențialul estimat al producției globale de hidrogen verde este de circa 33 GW capacitate instalată până în 2030, pe baza proiectelor de electroliză cunoscute până în prezent.
